10 okt 2012

Boeken, de basis pt. 2

Het is niet de eerste keer dat ik hier een stel cocktailboeken op tafel heb liggen en dat is maar goed ook. Een goede basis, daar begint het allemaal mee dus is de nodige theoretische bagage een must alvorens aan de slag te gaan. Die Engelstalige boeken (PDT, Bitters, Modern Mixology) ik kan ze iedereen aanraden al zit je bij twee van de drie boeken wel met het probleem dat er afgemeten wordt met ounces. Wiskunde, moet ik me daar ook nog mee gaan bezig houden? Of misschien kunnen enkele Nederlandstalige boeken soelaas bieden. Wie niet waagt, niet wint.

Ik dus naar de dichtsbijzijnde boekenwinkel voor een assortiment boeken en volgende drie hebben het winkelmandje gehaald.

* 'Handboek van de Barman', afgeprijsd dus een zekere gok.
* 'Cocktails, stap voor stap', altijd handig, zo van die overzichtelijke foto's
* 'De perfecte cocktail', klassiekers en variaties

Cocktails Stap voor Stap, Handboek van de Barman, De perfecte cocktail

Mijn eerste cocktail in de 'Home Bar', ik moet hem nog shaken / stirren, wat niet wegneemt dat ik in de tussentijd al een aardig stukje theoretische kennis heb opgedaan. Onlangs nog, op de Diageo Nine-X Academy wees Ben Belmans van Ben's Bar er fijntjes op dat het behandelen van ijs met de blote handen 'not done' is. Een vanzelfsprekendheid zou je denken, maar als je als beginnend barman het boek 'Cocktails, stap voor stap' als enig referentiepunt hebt, dan ben je er direct aan voor de moeite. Mooie foto's, daar niet van, maar het ijs wordt wel elke keer met de handen beroerd.

Vriendin had het een tijdje geleden gelukkig al zien aankomen en wist me een antieke ijsemmer met faux-gouden ijstang op de kop te tikken in het lokale kringloopcentrum. Wat hebben we nu geleerd? Altijd een ijstang of schep gebruiken, nooit de handen!

Met de handen of met een ijstang?

In 'Het Handboek van de Barman' komt er niet één foto aan bod en toch vind ik het beste van de drie. Het gebrek aan foto's wordt ruimschoots gecompenseerd door de inhoud, om nog maar te zwijgen van de plezante illustraties die het boek mogen opleuken. Recepten, geschiedkundige referenties, het komt allemaal aan bod. Flagrante fouten tegen de nobele kunst van de mixologie ben ik er voorlopig nog niet tegengekomen.
Handboek van de barman

In 'De Perfecte Cocktail' komen er opnieuw foto's aan bod. Zoals gezegd geen must, maar wel verdraaid handig om je een eerste indruk te geven waar je naartoe moet met je cocktail. In dit boek zijn het niet alleen de 20 klassiekers die het mooie weer maken, vooral de moderne variaties - en dat zijn er twee per klassieker - maken het boek meer dan de moeite waard. Als u mij nu wil verontschuldigen, ik ga mezelf een Dirty Martini maken.

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...