16 mei 2014

Diageo World Class 2014 - de Belgische finalisten zijn bekend

World Class is een internationaal initiatief van Diageo Reserve Brands waarbij ’s werelds bekendste cocktailgoeroes en bartenders het tegen elkaar opnemen. Zoals er in Cannes kanshebbers zijn om een Gouden Palm in de wacht te slepen, zo zijn er in België verschillende kandidaten om ons land te vertegenwoordigen tijdens de Global Final van World Class 2014. Maar eerst de Belgische finale op 9 juni overleven is de boodschap.
 
Met 11 zijn ze, de finalisten die het tegen elkaar mogen opnemen, en de Belgische winnaar van vorig jaar, Carl Van Droogenbroeck (Cocktails at Nine) weet alvast te melden dat het niveau van de kandidaten erg hoog ligt. De 11 finalisten zijn een mix van vaste waarden uit de cocktailscène en nieuwbakken talent. Onder hen ook twee vrouwen, een unicum in België.
 
 
 
De elf finalisten Tijdens de training kregen de deelnemers een opleiding in presentatie skills en moesten ze verschillende opdrachten uitvoeren. Zo kregen ze een ‘food pairing’-opdracht, namelijk een cocktail bereiden met een zelfgekozen whisky en een daarbij passend gerechtje serveren. Voor de tweede opdracht moesten de kandidaten met een bedrag van € 10 zelf ingrediënten gaan kopen om vervolgens een originele creatie neer te zetten. En tot slot legden ze een kennisquiz af met vragen over het distillatieproces van sterke dranken en de grondstoffen die worden gebruikt. De puntentelling resulteerde in elf finalisten in willekeurige volgorde:
 
• Dries Botty - L’Apereau in Blankenberge
• Ben Bruyneel – Jigger’s in Gent
• Jim Geurts - Jantjes Verjaardag in Bilzen (Limburg)
• Jurgen Nobels - Uncle Babe’s in Gent
• Sofie Ketels - Clapotis in De Panne
• Michael Couckhuyt - Jules Bar in Kortrijk
• Hannah van Ongevalle - Pharmacy in Knokke
• Gino Depraetere - Villa Lorraine in Brussel (Ukkel)
• Jef Berben - El Jéfés Cocktails Antwerpen (Schelle)
• Didier Van den Broeck - Dogma Cocktails, Antwerpen
• Dieter van Roy – Martini Bar Antwerpen (opent in augustus samen met Ben Belmans een nieuwe bar in Antwerpen)
 
De Belgische finale vindt plaats op 9 juni in Café Theater in Gent, waar de elf kandidaten hun kwaliteiten moeten tonen aan de hand van verschillende opdrachten en hun cocktails presenteren aan een vakjury die uit drie gerenommeerde cocktailspecialisten bestaat: Carl Van Droogenbroeck (Belgische World Class winnaar van 2013 en barman in Cocktails at Nine in Antwerpen), Andy De Brouwer (sommelier-eigenaar van restaurant Les Éleveurs in Halle) en Olivier Jacobs (Belgische World Class winnaar van 2012 en barman in cocktailbar Jigger’s in Gent).
 
De winnaar van de Belgische World Class finale trekt vervolgens van 16 tot 18 juni op een 3-daagse bootcamp naar Berlijn met de andere Europese winnaars om zich voor te bereiden op de Global Final. Deze laatste, het wereldkampioenschap zeg maar, zal plaats vinden in Engeland (Londen) en Schotland van 27 juli tot en met 2 augustus.
 
Diageo World Class - 27 juli tot en met 2 augustus
 
Tijdens de Global Final nemen de beste barmannen ter wereld het een hele week tegen elkaar op. De kandidaten reizen tijdens deze internationale finale van 27 juli tot en met 2 augustus doorheen Engeland (Londen) en Schotland en leggen verschillende proeven af waarin ze techniek, presentatie en creativiteit aan de dag moeten leggen. In totaal strijden vijftig bartenders tegen elkaar, maar slechts één van hen kan bekroond worden tot de beste bartender ter wereld.

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...